20 oktober 2018: BMV de Henkhof
Brede Maatschappelijke Voorziening de Henkhof
Clemensweg 1, 6447 AZ Merkelbeek 
De aanleiding voor deze Duurzame oplossing
Het multifunctioneel complex Merkelbeek bestond uit verschillende gebouwen, sportvelden en een speeltuin. Door de combinatie te realiseren tussen voorzieningen voor kinderen (peuterspeelzaal, basisschool en buitenschoolse opvang), bibliotheek, het gemeenschapshuis en sportvoorzieningen én door de krachten te bundelen in exploitatie en beheer is een duurzame en toekomstbestendige Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Merkelbeek tot stand gebracht. Het was vanzelfsprekend om tijdens de renovatie van de (oude) gebouwen verschillende duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Dit draagt niet alleen bij aan een betere leefomgeving, maar ook in de verlaging van de energiekosten.
Duurzaamheidsaspecten
- 72 PV zonnepanelen op het dak van de gymzaal;

- Cv ketels in HR 107 uitvoering;

- Gebalanceerde Ventilatie-installaties zijn voorzien van CO2 sturing, warmteterugwinning via kruisstroom (warmtewiel) wisselaars, regeltechniek en tijdsregelingen. Ook kan het systeem van afstand worden bestuurd en is het ventilatiesysteem is voorzien van een nachtverlagings-regeling;

- Alle pompen in verwarmingsinstallaties, ventilatie-installaties en koelinstallaties zijn voorzien van pompregelingen;

- Douchekranen zijn waterbesparend met tijdsinstelling;

- De verlichting is grotendeels uitgevoerd als LED verlichting en Energiezuinige TL5 verlichting;

- Het regenwater is deels afgekoppeld en wordt via de buffers onder het nieuwe plein vertraagd afgevoerd.
wethouder Jos Timmermans
“Bij onze Brede Maatschappelijke Voorziening de Henkhof hebben we met elkaar een unieke toekomstbestendige combinatie gebouwd. Een geweldige diversiteit aan voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en maatschappelijke activiteiten. Daarbij hebben we tijdens de bouw en renovatie ook een breed scala aan duurzame maatregelen getroffen. Daardoor creëren we niet alleen een heerlijke en gezonde omgeving, maar zorgen we ook voor een significante verlaging van de energiekosten”. 

Dat Timmermans oprecht bevlogen is, blijkt ook wel uit het feit dat hij zijn eigen huis energieneutraal heeft gekregen. Met recht kon hij dan ook voor de BMV en voor zijn eigen huis de begeerde “Toekomst Tour Proof” sticker ontvangen.
 
Gegevens:  
Email: sec@dehenkhof.nl 
Telefoon: 06 20151557
Website >
De Toekomst Tour is
een initiatief van PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie).

De gezamenlijk ambitie
van de acht (Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal) Parkstad-
gemeenten is om in 2040 energieneutraal te zijn.
Facebook   Youtube
Facebook   Instagram
Toekomst Tour